top of page
  • Writer's pictureDeivina Orchidė

Kaip mokinuosi skaityti


Deivina Orchide
Nuotrauka Miki Barlok

Vaikystėje, paauglystėje be galo daug skaičiau. Mokyklos laikais per vasarą perskaityti privalomus skaitalus, surydavau per porą savaičių, o po to užguldavau biblioteką. Pamenu, kai mokytoja vasarai buvo uždavusi įveikti Levo Tolstojaus „Karas ir taika“ pirmąjį tomą, aš „įveikiau“ visus keturis. O paskutinįjį tomą net originalia kalba. Tuo metu į save šlaviau viską kas buvo klasika ir ne... Tai buvo žinios, kurių man reikėjo, lyg oro.

Tačiau...


Šiandiena man iškilo klausimas – kodėl pradėjau taip mažai skaityti?

Gal todėl, kad feisbukas ir instagramas atima galimybę? Gal.

Gal todėl, kad atsikėlusi penktą ryto, sėdu rašyti savo knygą ir neatsitraukiu net keturias valandas? Gal.


O gal todėl, kad aš esu multitaskerė (kai žmogus vienu metu gali daryti kelis darbus). Tai – šiuolaikinio gyvenimo tempas mane pavertė būti tokia – visur noriu suspėti. Megzdama žiūriu televizorių (kokį nors serialą anglų kalba, taip tobulindama savo galimybes kalbėti su anglakalbiais) ir dar kartas nuo karto atsakau feisbuke pasirodžiusius komentarus po savo rašliava. Vairuodama pas dukras į Dubliną, būtinai skambinu visiems draugams, kas išnaudoti laiką – pasiilgstu, o laiko susikambanti nelieka nuo užgriuvusių darbų parduotuvėje. Kelionė, kuri trūksta tris valandas – skirta draugams ir vairavimui. Tikra multitaskere pasijuntu, kai gaminu valgyti. Tuomet jaučiuosi kaip indų deivė su velniai žino kiek rankų. Galėčiau vardinti šimtus atveju, kuomet dirbu kelis darbus vienu metu.


Štai, pripranti taip varyti ir vieno darbo, kaip skaitymas, tiesiog nebegali ištverti. Trūksta kažko, kas burgztų aplinkui.


Tačiau šiandiena užvertusi perskaitytą knygą, pagalvojau, kad visgi tuo pačiu metu atlieku du darbus ir beje labai svarbius, gal net svarbiausius – skaitydama turtinu savo vaizduotę ir tuo pačiu būnu su savimi. O būti su savimi tai didžiausias ir pats maloniausias darbas, kurį išmokau dirbti jau prieš keletą metų.


Džiaugiuosi, kad ir vėl skaitau. Nesakau, kad esu tokia kaip paauglystėje. Tikrai ne! Tačiau paėmusi knygą pirmiausia pauostau (knygos kvapas man tiesiog sielos eleksyras), perskaitau pavadinimą, autoriaus pavardę ar slapyvardį ir skaitau (o gal tik vėl mokinuosi skaityti).


O kaip jūs? Ar esate multitaskeriai? Ar neužmiršote kaip skaityti? Kas yra jums skaitymas?



! Norėdami komentuoti, būtinai turite prisijungti prie naujienų portalo (prisijungimas straipsnio viršuje).


12 peržiūrų0 komentarų

Susiję įrašai

Rodyti viską
bottom of page